Klinik Araştırmalarda Adaptif yaklaşımların temel mantığı, çalışma süresi içerisinde öğrenmedir. Klasik Faz çalışmalarında genellikle sonuçlar ancak çalışmanın bitmesi ve gerekli analizlerin yapılıp yayına dönmesi ile mümkün olmaktadır. Bu aşamada aslında çalışma sürecinde düzeltilebilecek ya da değiştirilebilecek konuları geri dönüp düzeltme ya da değiştirme şansı kalmamakta ve zaman ve emek harcanmış olmaktadır. Adaptif yaklaşımlar çalışma sırasında biriken bilgilere dayanarak değişimi temel alır. Ancak, bunların ne olacağına, hangi koşullarda nasıl olacağına çalışma başlamadan karar verilmeli ve protokolde yazılmalıdır.
Adaptif çalışmalar özellikle epidemi ya da Pandemi dönemlerinde hızlı aşı ya da ilaç geliştirilmesi gerektiği için ön plana çıkmıştır. Ancak, bu yaklaşım destekleyiciler, araştırıcılar, etik kurullar ve otorite açısından oldukça yeni olup değerlendirme döneminde kafa karışıklığına ve zorluklara yol açmaktadır.
Bu boşluğu doldurmak amacı ile Klinik Araştırmalar Derneği 2021 yılında Uzaktan eğitim portali www.kaduzem.org altında “KLİNİK ÇALIŞMALARDA ADAPTİF TASARIMLAR” başlığı ile toplam 22 konudan ve alanında deneyimli 7 konuşmacıdan oluşan bir kurs programı geliştirmiştir. Bu Kurs özellikle farmasötik sektöre, konu ile ilgili araştırıcılara, etik kurul üyelerine ve otoriteye yöneliktir. İleri dönemlerde kursa yeni konuların eklendiğini göreceksiniz.
Konuların sonunda kendinizi denemeniz için 2 adet soruya yanıt vermeniz istenecektir. Ancak, Bu sınav sorularının %70'ine doğru yanıt vermeniz durumda "Başarı Belgesi" alabileceksiniz. Tek Tek konu alındığında bu sorular görünmeyecektir. İlgili kursun sınav soruları da yanıtlandıktan sonra "Testi Bitir" butonunu tıklarsanız artık sorulara geri dönüp yanıtları değiştiremezsiniz. Bu aşamadan sonra başarı dereceniz hesaplanacaktır. Bu nedenle soruları okuduktan sonra yanıttan emin değilseniz, o aşamaya kadar olan kısmı kaydedip, geri dönüp o konuyu dikkatlice yeniden gözden geçiriniz.
Kursu açınca program konuları ile tanışacaksınız. Sunumların formatları birbirinden farklı olabilir. Bazı konular içerisinde konu ile ilgili yardımcı materyaller göreceksiniz. Lütfen bunları okuyunuz ya da izleyiniz.
"KLİNİK ÇALIŞMALARDA ADAPTİF TASARIMLAR” kursunu tamamlamanız için 2 ay süreniz vardır. Her bir ders içerisinde ileri ya da geri gidebilirsiniz. Kursta başarısız olursanız ya da kursu belirlenen süre içerisinde tamamlayamazsanız yeniden kayıt olmanız gerekmektedir.
"Başarı Belgesi"ni yazdırabilirsiniz. Orijinal "Başarı Belgesi" ise talep doğrultusunda posta ile tarafınıza gönderilecektir.
Kurs sonunda geri bildirim formları bulunmaktadır. Kurs sonundaki formu doldurmanız zorunludur. Onay veren eğiticilerle doğrudan temas kurabilir ya da bize yazabilirsiniz.
Başarılar dileriz.